woensdag 12 augustus 2009

Antikriegstag, de Bockenreyders gaan!

In 2001 begon de internationale "war against terrorism" van de Verenigde Staten in Afghanistan. Twee jaar later bestookten Anglo-Amerikaanse gevechtseenheden Irak met bommen en granaten. Het zogezegd bezit van massavernietigingswapens van Saddam Hussein, werd toen aangehaald als reden voor de oorlog. Dat deze wapens nooit hebben bestaan, dat het enkel een propagandazet was ter vergoelijking van agressie interesseerde niemand achteraf.

Deze twee voorbeelden zijn slechts de meest recente daden van agressie in een lange reeks van terreurdaden die de laatste decennia door Amerika over de wereld werden uitgezaaid, en jammer genoeg zullen het hoogstwaarschijnlijk niet de laatste zijn aangezien soevereine staten als Syrië en Iran al lang een doorn in het oog zijn van de Amerikaanse en Israëlische machthebbers.

Al die oorlogszucht wordt steeds op dezelfde manier verantwoord: Ze zeggen dat we de democratie en de Westerse beschaving moesten verdedigen; dat het ging om het brengen van vrijheid en mensenrechten; dat "schurkenstaten" preventief moesten verhinderd worden militair potentieel te ontwikkelen.

Maar wat zal de gepreekte democratie zijn? Waarom moet een zogenaamde "Westerse beschaving" opgedrongen worden aan mensen van niet-Westerse origine? Hoe kunnen mensenrechten en vrijheid opgedrongen worden, met behulp van martelkampen en gevangenissen dan nog? Waar haalt de VSA het recht vandaan om te beslissen over de situatie in een ander land?

Bij nader onderzoek blijken al deze motiveringen slechts holle frasen te zijn die dienen om iets veel diepers te verbergen: de natuur en basisprincipes die de grond vormen van de Amerikaanse staat (en alle andere Westerse democratieën): kapitalisme!

Het is dat kapitalisme, samen met haar aanhangers en advocaten, dat onaflatend probeert haar macht en globale invloed uit te breiden door middel van economische en militaire agressie. Volkeren, Culturen en naties die millennia gegroeid en gebloeid hebben worden herleid tot stof en as als ze in de weg komen van de onverzadigbare hebzucht van steeds grotere, steeds feller gestandaardiseerde markten die inherent zijn aan de kapitalistische gedachte. Na hun vernietiging worden de staten herbouwd voor het nut van de internationale financiële krachten - niet als soevereine volksstaten maar als onvrije slavenkolonies van de wereldeconomie.

Deze hoofdoorzaak van alle ongeluk vandaag in de wereld en ook en zeker bij ons eigen volk moet gestopt worden met alle mogelijke middelen. Zo lang als het fundamentele kwaad van het kapitalisme niet bij de wortels wordt bestreden zal onze strijd voor een betere toekomst enkel uitdraaien op een bevechten van effecten en symptomen, niet tegen de oorzaak zelf.

Wij willen dat er een einde komt aan het oorlogszuchtig en agressief imperialisme! En we weten dat dit doel enkel bereikt kan worden door een nieuw en positief wereldbeeld, dat het kapitalisme, liberalisme en de egoïstische levensstijl zal verslaan. Een nieuw wereldbeeld en levensstijl waarin de natuurlijke menselijke gemeenschap - het volk - centraal staat samen met de culturele en creatieve prestaties die hieruit voortvloeien; een wereldbeeld dat de economie ziet als een dienaar van het volk en niet vice versa; een wereldbeeld waarin oorlogen om economische belangen onaanvaardbaar zijn!

Het is deze motivatie die mensen over heel de wereld op straat stuurt, telkens opnieuw, en hen de vervolging en angsten laat doorstaan. Het is deze motivatie die hen steeds opnieuw kracht en moed geeft! Zij hebben ingezien dat de wereld niet kan veranderen zonder hun eigen toewijding. En ook jij kan je eigen kleine stukje bijdragen aan een betere, rechtvaardigere en vreedzame toekomst.

Neem deel aan de Anti-oorlogsdag in Dortmund op 5 september 2009, tegen het oorlogszuchtig en agressief imperialisme!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten